Život je plný nápadů (2020)

Andrzej Wajda. Několik myšlenek z esejistické knihy Moje filmy od polského filmového režiséra. Překlad Eva Sobotková a Karin Jodasová. Připravil Petr Šmíd. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Josef Bartoň.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.; 13 min.) v cyklu Esej a Víkendová příloha. Repríza 2. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 8:05 h.; 13 min.) v cyklu Esej a Víkendová příloha.

Lit.: Šmíd, Petr: Andrzej Wajda: Život je plný nápadů. O cenzuře, autocenzuře i gestech, která nabízí sám život. In web ČRo 3 Vltava, 26. září 2020 (článek). – Cit.: Poslechněte si úryvky z esejistické knihy Moje filmy, ve které se jeden z nejvýznamnějších polských filmových režisérů Andrzej Wajda vyznal ze své režisérské práce. Ve fragmentech zařazených do vltavského eseje mluví o cenzuře, autocenzuře a také o gestech, která nabízí sám život. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Po všechna ta léta, kdy jsem točil své filmy, jsem se musel podrobovat cenzuře; vystřihoval jsem scény, hlavně dialogy, neboť pro cenzuru je slovo primárním médiem. Naštěstí je v kině tím podstatným obraz, nebo přesněji řečeno to neuchopitelné, co existuje mezi zvukem a obrazem. Je samozřejmě možné vystřihnout z Popelu a démantu ta či ona slova, ale nikoliv hru Zbyszka Cybulského. Právě jeho způsob hraní, který obsahoval to neuchopitelné, tehdy představoval politickou obscénnost: svobodu mladíka v černých brýlích ve vztahu k vnucované realitě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)