Americké volby vrhly stín na přímou volbu (2020)

Lukáš Jelínek. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 10. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Jelínek, Lukáš: Lukáš Jelínek: Americké volby vrhly stín na přímou volbu. In web ČRo Plus, 10. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Společnost je živý mechanismus a politika se proměňuje spolu s ní. A protože nikdo není dokonalý, tu a tam se dostává do slepých uliček. Naštěstí většinou máme příležitost se poučit, nebo i napravit chyby.

Od zavedení přímé volby prezidenta jsme mnozí očekávali, že vtáhne občany víc do děje a dá zapomenout na šrámy z volby nepřímé. Při ní se poslanci a senátoři nevyhnuli kšeftům, nátlaku a výhrůžkám.

V prosinci 1989 to začalo podezřele stoprocentním hlasováním komunistických členů federálního parlamentu pro Václava Havla a skončilo to až zamykáním poslanců na toaletách. Lidé se utvrdili v názoru, že politika je špína, a ještě více se uzavřeli do svých ulit. Kdo by hořel srdcem pro takto se chovající ústavní činitele? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)