Cinkání klíči aneb 17. listopadu není co slavit (2020)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 11. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Cinkání klíči aneb 17. listopadu není co slavit. In web ČRo Plus, 18. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Není co slavit, také tímto způsobem je možné se vyrovnat se státním svátkem. Zvlášť silně zaznívá tento názor ve spojení se 17. listopadem.

Podobné negativní emoce příliš veřejným prostorem nerezonují v souvislosti s jinými svátečními dny. Ať už se to týká například Dne české státnosti, nebo Dne obnovy samostatného českého státu. Mnoho lidí by si možná ani nevybavilo, na které datum tyto významné události připadají. Také kvůli tomu nemohou vykládat, že není co slavit.

Naopak 31 let od listopadu 1989 lidé Den boje za svobodu a demokracii stále jako významný moment vnímají. Proto mohou někteří tvrdit, že ho není potřeba slavit. Měli jiné představy o tom, jak by demokratický stát měl fungovat. Zkrátka, za polistopadovou podobu země klíči na náměstích necinkali.

Je pravděpodobné, že někteří z nespokojených to ani nedělali. Jiní se přidali až v momentu, kdy už bylo jasné, kdo vyhraje. Další ani klíče neměli, protože buďto byli malí, nebo nebyli ještě na světě. Výročí listopadu 1989 pochopitelně slavit nechtějí ani ti, kteří byli na komunistický režim velmi úzce navázáni a po jeho pádu se už nedokázali výrazněji prosadit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)