Co jsme v roce 1990 rozhodně netušili (2020)

Jindřich Šídlo. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šídlo, Jindřich:  Jindřich Šídlo: Co jsme v roce 1990 rozhodně netušili. In web ČRo Plus,  17. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Během prvních 12 měsíců svobody si na ruzyňském letišti podávaly dveře ty největší světové celebrity: dalajláma, Lou Reed, Margaret Thatcherová, The Rolling Stones, Francois Mitterand…

Ta největší hvězda dorazila přesně na první výročí 17. listopadu: projev amerického prezidenta George Bushe staršího na Václavském náměstí se v roce 1990 stal symbolickým potvrzením, že Češi a Slováci jsou definitivně tam, kde chtěli být.

Z dnešního pohledu se to všechno zdá mnohem složitější. Češi a Slováci si už zdaleka nebyli tak jisti, kam míří, zřejmě proto, že to ani úplně přesně netušili v roce 1989. A čím dál jasnější bylo i to, že tam někam ani nezamíří spolu.

O dva roky později, v listopadu 1992, bylo všechno úplně jinak. Češi a Slováci se dohodli na kultivovaném rozchodu a George Bush prohrál překvapivě prezidentské volby s málo známým arkansaským guvernérem Billem Clintonem – to 17. listopadu 1990 jen těžko napadlo kohokoliv ze zúčastněných. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)