Daňový balíček hlasitě tiká (2020)

Jan Lipold. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Lipold, Jan: Jan Lipold: Daňový balíček hlasitě tiká. In web ČRo Plus, 25. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Daňové orgie, které za dlouhé podzimní noci uspořádala sněmovna, se přesouvají na půdu horní parlamentní komory.

Oficiálně se to nazývá „Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní a některé další zákony“. A české veřejné rozpočty to má přijít na 130 miliard korun.

Neoficiálně se tomu roztomile říká „daňový balíček“. Jako by ho měl přivézt Ježíšek na saních. Anebo s ním zazvonil kurýr z e-shopu. Zkrátka, působí to jako něco, o co jsme si napsali a co má tudíž potenciál nás po rozbalení obšťastnit. Novinové titulky typu „Obří snížení daní“ tomu odpovídaly.

Slovo „balíček“ jako výraz pro ekonomickou zbraň státu je ale staršího původu. Když vláda sestrojuje něco jako „zákon, kterým se mění některé zákony a některé další zákony“, můžete vzít jed na to, že to bude strašně komplikované. Nutně to chce opatřit nějakou cedulí. Kdyby Theodore Roosevelt býval navrhl „zákon, kterým se mění některé zákony a některé další zákony“, Amerika by se v hospodářské krizi placatila dodneška. Ale „New Deal“ – to byla jiná káva! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)