Pařížská karanténa (2020)

Alice Muthspiel. Glosa.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 11. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.:  Muthspiel, Alice: Alice Muthspiel: Pařížská karanténa. In web ČRo Plus, 26. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Roušková i všechna jiná další omezení nám všem vnesla chaos do našich každodenních životů. Například tady v Paříži potkávám na ulicích více obyvatel než v jarní karanténě, ale vše je celkem důsledně kontrolováno.

Tendence multikulturního velkoměsta porušovat nařízení by tu samozřejmě byla, ale pokuta 135 eur – asi 3600 korun, při čtvrté recidivě v měsíci sto tisíc korun a půlroční podmíněný trest odnětí svobody – odrazuje natolik, že se rodiče prochází obklopeni svými i pětiletými neviňátky zamaskovanými až po uši.

Tady se totiž roušce říká maska (le masque), což mi připomíná mého bratra, který mě v pubertě nezdravil jinak než: Čau, masko.

V této roušce-masce je tu tedy dovoleno vycházet jen na jednu hodinu denně, jeden kilometr od bydliště a s vyplněným formulářem formátu A4 obsahujícím osobní údaje; v březnu to byla nepochopitelně i národnost. A dále pak s přesným důvodem a hodinou odchodu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)