Jak občanští demokraté a Babiš privatizují stát (2020)

Jiří Pehe. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pehe, Jiří: Jiří Pehe: Jak občanští demokraté a Babiš privatizují stát. In web ČRo Plus, 26. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Daňový balíček, který sněmovna schválila hlasy ANO, občanských demokratů, hnutí Svoboda a přímá demokracie, KSČM a nezařazených z Trikolóry, by ve své současné podobě významně prohloubil již beztak obří deficit státního rozpočtu. Nezbývá než doufat ve smysluplné změny zákona v Senátu, které sněmovna snad přijme.

ODS i premiér a šéf ANO Andrej Babiš argumentují, že díky zrušení superhrubé mzdy a zavedení rovné daně ve výši 15 procent pro většinu občanů plus zdanění vysokých příjmů sazbou ve výši 23 procent budou mít lidé o tisíce korun více v peněženkách.

Jenže ony tisíce navíc v peněženkách budou chybět státu, protože ani jedna ze stran, které daňovou změnu prosadily, zároveň nepřišla s návrhem, jak chybějící peníze státu nahradit. Stát, pokud se nebude dál zadlužovat, tak nebude schopný poskytovat celou řadu služeb a financovat celou řadu projektů, což budou muset občané nakonec zaplatit z vlastních peněženek. Je to forma privatizace státu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)