Téma Plus – Na pohřbu Varšavské smlouvy aneb Hlavně ne „kolektivní bezpečnost“ (2024)

Jak dostat z Československa po listopadu 1989 sovětskou okupační armádu? A jak rozpustit Varšavskou smlouvu? Nad tím se zamýšlejí hosté Jana Sedmidubského v pořadu Téma Plus.

Natočeno 2024. Premiéra 27. 4. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Sedmidubský, Jan: Na pohřbu Varšavské smlouvy aneb Hlavně ne „kolektivní bezpečnost“. In web ČRo Plus, 27. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Počátek 90. let minulého století: československá zahraniční politika se probudila z hibernace. Po celá desetiletí byla diplomacie podřízená Sovětskému svazu a najednou se prakticky ze dne na den změnila v diplomacii sebevědomého státu, který ví, že chce radikálně změnit své místo ve světě. A mimo jiné vycouvat z vojenského paktu, jehož jediným smyslem bylo své členy držet na krátkém vodítku a v případě neposlušnosti na ně vzít hůl.

Varšavská smlouva v létě 1991 skončila. Ale co dál? Jak zabránit tomu, abychom se ocitli v mocenském a bezpečnostním vakuu? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)