Česko-německá pandemická diference (2020)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 11. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Česko-německá pandemická diference. In web ČRo Plus, 30. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pandemie svádí k neustálému srovnávání. Prosazují se různé politické a odborné strategie, jedna země si vypůjčuje od druhé, soutěží se v tom, kdo má nejméně nakažených, mrtvých, kdo se dokázal nejvíce vyhnout hospodářské hibernaci, zkrátka kde a proč zvládají boj s virem nejlépe.

Zatímco první vlně pandemie vévodilo Česko, které po důkladné uzávěře a za cenu prudkého propadu ekonomiky udusilo virus a nepustilo ho ani přes hranice, ve druhé vlně se většina očí ohlíží k sousednímu Německu, kde se zatím neodehrávají nemocniční horory známé z jarní Itálie, Španělska nebo současného Polska.

Německý přírůstek nemocných se pohybuje kolem 15 tisíc nakažených denně, tedy na vrcholu české pandemie, přičemž Německo má osmkrát více obyvatel. Německo dál drží přísná opatření a i zemské vlády nakonec souhlasily s kancléřkou Angelou Merkelovou a odmítly uvolnit proticovidová opatření před Vánocemi. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)