Prolomit vlny – České celebrity o blackface a útlaku bělochů (2020)

Johanna Nejedlová. Glosa. Proč české celebrity nerozumí antirasismu?

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo Rádio Wave, 6 min.).

Lit.: Nejedlová, Johanna: České celebrity o blackface a útlaku bělochů. Zkusme nejdřív pochopit historii utlačovaných. In web ČRo Radio Wave, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Češi nejsou rasisti. Stejně jako Češi nejsou šovinisti, nemají zlaté ručičky nebo nejsou pivaři. Nemůžeme jednoduše generalizovat. Někteří Češi ale rasisti jsou a nestydí se za to. Pokud si chcete udělat obrázek o tom, co jsou schopni různí rasisté říct o černoších, stačí kouknout do libovolné online diskuze pod články o migrantech, Afričanech nebo Obamovi. Ještě jiný level debaty ale nastává, pokud se netolerantně, nebo dokonce rasisticky veřejně projevují známé osobnosti.

Vzpomínám si, jak jsem šla před lety po ulici a naproti mně šel kluk. Když jsme se míjeli, otočil se na mě a řekl: „U-U-U-U, opičko, kde máš banán?“ Čas od času mi přijde anonymní zpráva, ve které někdo píše, že by se slušelo „rozbít mi tu negerskou držku“. A to mám docela štěstí, nikdo mě ve skutečnosti nikdy nenapadl, což se nedá říct o všech lidech s africkými kořeny, kteří v Česku žijí.

Protože tohle všechno vím, dokáže mě pořádně zvednout ze židle, když zahlédnu titulky bulváru, které citují jednu z nejslavnějších seriálových hereček, jak říká, že bílá rasa začíná být utlačovaná.

Herečka Eva Burešová se v pořadu U Kulatého stolu rozpovídala o tématech týkajících se rasismu, menšin a politické korektnosti. A člověk se nemohl přestat divit. Svá tvrzení, že my Češi nemáme nic proti černochům, doplňovala litaniemi nad tím, že v soutěži Tvoje tvář má známý hlas už nemůžou vystupující imitovat slavné zpěváky a zpěvačky černé barvy kůže tak, že si natřou obličej na černo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)