Dát si vlastní gól jako Britové (2020)

Tereza Zavadilová. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 12. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Zavadilová, Tereza: Tereza Zavadilová: Dát si vlastní gól jako Britové. In web ČRo Plus,  30. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dávej si pozor na to, co si přeješ, varuje údajný antický citát. Také by se to totiž mohlo splnit…

Většina Britů hlasujících o vystoupení země z EU si v roce 2016 přála něco v tom smyslu, aby se na ostrovy aspoň trochu vrátil lesk staré velmoci, nad kterou slunce nezapadá. O více než čtyři roky později bude brexit doveden do finále včetně chybějící dohody o podmínkách. Žádné romantické vítězství ale na obzoru není.

Aby se podařilo pravidla vystoupení z evropského bloku vyjednat, musely obě strany přistoupit na kompromis. Pro Británii to znamená povinnost nadále se podřídit části evropské regulace. Byť to většinu času znělo tak, že země chce mít výhody z evropského jednotného trhu směrem dovnitř a současně těžit z výhodnějších jednostranných dohod s ostatními státy světa. A zároveň ušetřit na platbách do společného evropského rozpočtu a nemuset se trápit s Poláky a Rumuny v ulicích anglických měst. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)