Vize z krize – Vize pro technologie (2021)

Sara Polak. Esej. Připravili Petr Šabata, Radek Kedroň, Anna Herza Tydlitátová, Edita Kudláčová. Dramaturgie Zuzana Rejchová. Zvuk Jaroslav Pokorný. Hudba Martin Bonus Hůla.

Účinkují Sara Polak, Vítek Svoboda.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 2. 2021 (ČRo Plus, 14 min.).

Lit.: Polak, Sara: Sara Polak: Vize pro technologie. Odmítání umělé inteligence je odmítání pokroku a cesty ven z krize. In web ČRo Plus, 15. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sara Polak vystudovala archeologii a antropologii na University of Oxford. V Česku popularizuje umělou inteligenci (AI), je vášnivou zastánkyní multioborovosti a vede nebo je součástí několika technologických projektů. Proč bychom se technologií neměli bát? Poslechněte si její vizi.

Asi si tuhle audio esej pouštíte na nějakém kusu elektroniky, žejo? Nejspíš na mobilu. A berete to jako normálku. Proč taky ne.

Ale na přelomu 19. a 20. století byla elektřina jedna z nejkontroverznejších a nejpolitizovanejších technologií. V 80. letech 19. století, když začala přicházet na scénu elektrická křesla, se začala zároveň řešit morální debata kolem elektřiny a potenciální zneužití. Edison, Westinghouse a Tesla byli ve vědeckém trojúhelníku který byl propírán médii, Kongresem a strhl obrovskou vlnu pozornosti. (…)

No, a teď si vezměte, že máte takto politizovanou technologii, které si lidé reálně bojí, že je zabije, ukradne data, bude kontrolovat mozek a máte s ní řešit krizi.

Krizi, jako je například covid a všechny socioekonomické dopady na ty leviatanské instituce, které nás obklopují a reálně nám řídí naše životy.

Jak se mají optimalizovat pomocí AI, když se řadový pracovník boji ji využívat? Jak se můžeme plošně jako společnost někam posunout, když neumíme dobře odkomunikovat, jaké technologie máme a jak nám můžou pomoci? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)