Po potlačení protestů rostou Kremlu svaly navenek (2021)

Alexandr Mitrofanov. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 19. 2. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Mitrofanov, Alexandr: Alexandr Mitrofanov: Po potlačení protestů rostou Kremlu svaly navenek. In web ČRo Plus, 19. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dvakrát v závěru ledna a jednou na začátku února se v Rusku konaly masové protesty proti politice Vladimira Putina. Výsledkem bylo brutální potlačení, zadržení přibližně 12 tisíc lidí a odsouzení k trestu odnětí svobody až do měsíce. Hlavní symbol protiputinského hnutí Alexej Navalnyj je ve vězení a má tam strávit 2 roky a 8 měsíců. Nic nehnulo s mocenskou převahou režimu.

Nejbližší Navalného spolupracovníci jsou buď v domácím vězení, nebo v emigraci. Síť Navalného štábů po celém Rusku je ochromena. Šéf štábů Leonid Volkov ze zahraničí vyzval k akci na Valentýna. Lidé měli svítit mobily, baterkami nebo svíčkami a umisťovat příslušné obrázky na sociální sítě.

Režim ze setrvačnosti rozjel zastrašovací kampaň. Některým aktivistům doručila policie písemné varování, že v případě svícení baterkou dne 14. února budou trestně stíháni jako extremisté.

Ale pak někomu nahoře nejspíše došlo, že jdou s kanónem na vrabce. Nevelkému množství lidí, kteří přece jen vyšli ven a svítili, se nestalo nic. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)