O opatřeních proti koronaviru musí rozhodovat politici, ne experti (2021)

Kateřina Smejkalová. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 4. 4. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Smejkalová, Kateřina: Kateřina Smejkalová: O opatřeních proti koronaviru musí rozhodovat politici, ne experti. In web ČRo Plus, 4. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V debatách o řešení koronavirové krize často slýcháme, že by se zvažování o nejlepším postupu mělo hlavně odpolitizovat. Tedy zapojit do něj experty a expertky, v tomto případě obvykle z oboru epidemiologie, kteří nezávisle a odborně vytyčí tu nejlepší cestu.

Není to přitom nijak nový myšlenkový vzorec, ale spíš takový evergreen české společenské debaty. Na představě depolitizace správy věcí veřejných a ad hoc rozhodování na základě toho, co je právě objektivně nebo odborně nejlepší, zejména v posledních letech založil svou činnost také nejeden politický subjekt, a to vesměs s nemalými úspěchy.

Je částečně pochopitelné, že v české společnosti takový ideál politiky vzniknul – a je potřeba podotknout, že jde skutečně o ryze český fenomén, kupříkladu taková němčina slovo ani samotný koncept „odpolitizování“ vůbec nezná. Politika zde byla v posledních třiceti letech příliš náchylná k různému nedodržování toho, jak si ji ideálně představujeme – tedy jako ukotvenou v určitých morálních zásadách a hodnotových rámcích, s cílem veřejného prospěchu, bez postranních úmyslů a pochybných zákulisních dohod. To bohužel vedlo k tomu, že když se řekne politika, nepředstavíme si už obvykle konkurující si hodnotové představy, jak společnost nejlépe uspořádat, ale jen nízké a špinavé politikaření. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)