Proč je Rusko na válečné stezce (2021)

Jan Fingerland. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 20. 4. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fingerland, Jan: Jan Fingerland: Proč je Rusko na válečné stezce. In web ČRo Plus, 20. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rusko je země, která je na válečné stezce. To není odsudek ani poklona, ale konstatování. Výbuch jednoho muničního skladu je jen drobnou šarvátkou dlouhé cesty, na kterou se Rusko vydalo už dávno.  O geopolitických, mentálních a kulturních východiscích ruské zahraniční politiky se debatuje už několik set let.

V zásadě se řada pozorovatelů shodovala, že Rusko je díky obrovské strategické hloubce a přírodnímu bohatství velmi dobře zajištěné proti cizímu útoku. A současně: že různé ruské elity vždy jednaly na základě neustálé obavy z vnějšího ohrožení.

Dále, že Rusko samo sebe vnímá jako velmoc, a pro velmoci přece platí jiná pravidla než pro ostatní. Totiž jen ta, která si samy vyberou.

A třetím poznatkem je, že ruská zahraniční politika je častěji než u jiných velmocí nástrojem politiky domácí. Platilo to pro carské Rusko, to sovětské, a nyní, zdá se, i to putinské. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)