Víc basy do odposlechu (2021)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2021. Premiéra 23. 4. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Víc basy do odposlechu. In web ČRo Plus, 23. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Události kolem výbuchu ve Vrběticích ve mně okamžitě vyvolaly vzpomínky na koncertování s kapelou Plastic People v Rusku z doby před patnácti lety. Celý výlet do země, kde zítra znamená včera, jsem vnímala hodně surreálně. Jednak proto, že na každém kroku číhala připomínka naší totalitní minulosti, a jednak proto, že dodnes nevím, zda nemám ruské kořeny. A k tomu všemu byl Halloween.

První koncert se konal v Nižném Novgorodu, pět hodin z Moskvy vlakem. Do poslední chvíle nebylo úplně jisté, zda vůbec do vlaku nastoupíme, protože saxofonista si začal na nádraží plném milicionářů prozpěvovat svou oblíbenou píseň „mama, ja ljotčika ljublju“.

Při nástupu do vlaku, který pravděpodobně pamatoval ještě cara, jsme museli ukázat pasy. Během jízdy jsme pozorovali zrezlé odstavené vlaky lemující krásnou ruskou krajinu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)