Jaké chceme Rusko (2021)

Jan Macháček. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 4. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Macháček, Jan: Jan Macháček: Jaké chceme Rusko. In web ČRo Plus, 27. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Události ve Vrběticích a vše, co s nimi souvisí na domácí i zahraniční politické scéně, nutně oprašují naléhavou otázku, jaké bychom vlastně chtěli Rusko. Ač by výroky prezidenta Miloše Zemana mohly svádět k opačné reflexi, je vcelku nesmyslné dívat se na Rusko jako na někoho, kdo má zálusk se našeho prostoru opět zmocnit.

Když to zjednodušíme, tak to, že se Rusko v podobě Sovětského svazu dostalo až k nám, souvisí výhradně s tím, že se Německo nejprve vypravilo až k Uralu. A pak také s ideologií komunistické internacionály, která chtěla ovládnout svět. Pokud tedy Německo nezačne Rusy opět plašit bosou nohou, jsme tu vcelku z obliga. Nejsme blízké pohraničí Ruska, nejsme pravoslavná kultura a nejsme ruští bratři Srbové a podobně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)