Rozhodnutí o Trumpově zákazu ukazuje, že dorozčí panel Facebooku je bezzubý (2021)

Matěj Schneider. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 9. 5. 2021 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Schneider, Matěj: Matěj Schneider: Rozhodnutí o Trumpově zákazu ukazuje, že dorozčí panel Facebooku je bezzubý. In web ČRo Plus, 9. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kvazinezávislý dozorčí panel Facebooku má za sebou první zásadní rozhodnutí. Týkalo se bývalého prezidenta Donalda Trumpa, kterému sociální síť v souvislosti s násilným vpádem jeho příznivců do Kongresu na začátku letošního roku zablokovala účet. Odůvodnění panelu je dlouhé – čítá dvanáct tisíc slov – a panel v něm rozhodl tak trochu na obě strany a překopl zodpovědnost zpátky k Facebooku.

V jednom ohledu se staví na stranu zákazu s tím, že Trumpovy posty ze začátku ledna porušovaly podmínky Facebooku. Panel zdůrazňuje, že v nich Trump vyjadřoval podporu pro skupinu lidí páchajících násilí. Na druhou stranu panel kritizuje Facebook za to, že je zákaz Trumpova účtu neurčitý – především v tom ohledu, že není jasné, jak dlouho bude trvat. Žádá tedy po Facebooku, aby po půl roce blokaci Trumpova účtu přezkoumal. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)