Jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem má klady i zápory

Jiří Pehe. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 7. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pehe, Jiří: Jiří Pehe: Jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem má klady i zápory. In web ČRo Plus, 15. červenec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové schválila jmenování Igora Stříže do pozice nejvyššího státního zástupce, což vyvolalo kritiku ze strany opozice. Té se nelíbí Střížovo členství v komunistické straně před rokem 1989, ani skutečnost, že na konci 80. let působil jako vojenský prokurátor.

Vláda by samozřejmě mohla přijít s jiným jménem, které by téměř 32 let po pádu bývalého režimu lépe symbolizovalo diskontinuitu s komunistickou érou. Jenže by bylo naivní očekávat, že to pro ni bude důležitým kritériem, když v jejím čele stojí bývalý člen KSČ.

Navíc lze argumentovat, že konkrétně Stříž se v nových demokratických poměrech osvědčil – od roku 2011 dokonce pracoval deset let jako první náměstek nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který na konci června na svůj post rezignoval.

Demokratický režim by měl být schopný odpouštět prohřešky z komunistické minulosti, pokud si je dotyční takříkajíc odpracovali.

Horší je, že sám Stříž nebyl schopný využít svého jmenování ke kritické reflexi své předlistopadové minulosti. Celou věc odbyl konstatováním, že na své tehdejší působení, během něhož posílal do vězení odpírače vojenské služby, sice není pyšný, ale „takové byly tehdy zákony“ a i vstup do komunistické strany byl normální věc.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)