Migrační vlna míří na i východní hranici EU. Ukazuje to krátkozrakost naší politiky (2021)

Luboš Palata. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 8. 2021 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Palata, Luboš: Luboš Palata: Migrační vlna míří na i východní hranici EU. Ukazuje to krátkozrakost naší politiky. In web ČRo Plus, 25. srpen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Drama desítek afghánských běženců opět připomnělo, že Evropská unie nemá jen jižní, ale i východní hranici. Běženci uvízli na pomezí hranice mezi Běloruskem a Polskem a na obou stranách jim brání v pohybu ozbrojené oddíly obou zemí. Je z toho humanitární drama.

A hra nervů, v níž proti sobě stojí běloruský diktátor Alexandr Lukašenko a na druhé straně stále více autoritářský režim polského vůdce Jaroslawa Kaczynského.

Lukašenko udělal ze své jinak stále více policejní země průchodiště pro migranty do Evropy jako odvetu za podporu Evropské unie běloruské opozici. Kaczynski si zase stanovil heslo, že na polskou půdu neprojde ani migrant. Varšavská vláda proto plánuje postavit na hranici s Běloruskem další z hraničních plotů Evropské unie, který má běžencům v pohybu směrem do Polska bránit. Podobně reagují na běloruskou nepřátelskou politiku i Litva a Lotyšsko, další dva unijní sousedé Běloruska. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)