Když chce slovenský generální prokurátor pohřbít obrannou dohodu (2022)

Kamila Pešeková. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 11. 1. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pešeková, Kamila: Kamila Pešeková: Když chce slovenský generální prokurátor pohřbít obrannou dohodu. In web ČRo Plus, 11. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovensko zažívá s příchodem nového roku první velkou vnitropolitickou aféru. Může za ni generální prokurátor Maroš Žilinka, který se kriticky a hlavně veřejně vyjádřil k obranné dohodě, kterou by mělo Slovensko po několikaletém jednání v nejbližší době uzavřít se Spojenými státy americkými. V rámci připomínkového řízení to ale Žilinka nedoporučil a naopak ji navrhl odmítnout jako celek.

Zformuloval 35 výhrad, které se týkaly například zvýšeného hluku v blízkosti vojenských letišť, zmínil i situaci, že by mohly být na Slovensku rozmístěné jaderné zbraně. To by se pak mohlo stát terčem nepřátel.

Podle prokuratury by se uzavřením smlouvy Slovensko také vzdalo své svrchovanosti, a proto doporučila návrh dohody jako celek odmítnout. Všechny členské státy Aliance včetně Česka nebo Maďarska podobnou dohodu mají. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)