Polský Watergate – vláda se vloupala do mobilů svých oponentů (2022)

Petr Janyška. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 1. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Janyška, Petr: Petr Janyška: Polský Watergate – vláda se vloupala do mobilů svých oponentů. In web ČRo Plus,  26. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Polsku se provalil velký skandál. Někteří už mluví o polském Watergate, padají už otázky, zda byly poslední parlamentní volby, v nichž zvítězila strana PiS, vůbec regulérní. A zda je Polsko ještě vůbec demokratickou zemí. V tom skandálu nejde o nic menšího než o propojení vládní strany Jaroslawa Kaczyńského, bezpečnostních služeb a státní televize TVP. Služeb i televize, které by měly být politicky neutrální.

Ukázalo se, že stát se vloupal do mobilů opozičního politika i jeho ženy, do mobilu prokurátorky kritické vůči vládě i advokáta. Vykrádal z nich informace, odposlouchával je, možná i filmoval, deformoval ke své potřebě jejich soukromou korespondenci a zneužil ji ve volební kampani. Dnes je otázkou, kolik dalších politiků a veřejných osob bylo takto sledováno a zda legálně.

První na to přišel v roce 2019 opoziční poslanec Krzysztof Brejza. Nebyl tehdy obyčejným politikem, ale šéfem volební kampaně takzvané Občanské koalice, nejdůležitější opoziční síly. Stál v centru veškeré její volební strategie. Bylo mu divné, že ve státní televizi TVP, která otevřeně lobbovala pro vládní koalici a denně útočila na opozici, se objevily esemesky, které sám posílal nebo dostával do svého telefonu. Zdeformované a zmanipulované, aby ho zkompromitovaly, ale bylo jasné, že pocházejí z jeho mobilu.

Lze seriózně předpokládat, že se přičinily k volebnímu vítězství vládní koalice. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)