Jak dlouho ještě bude pan Putin zneužívat naší trpělivosti? (2022)

Daniel Kroupa. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 8. 2. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Kroupa, Daniel: Daniel Kroupa: Jak dlouho ještě bude pan Putin zneužívat naší trpělivosti? In web ČRo Plus, 8. únor 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Stále čekám na evropského politika, který prezidentu Vladimiru Putinovi jako první zopakuje s malou obměnou výrok Marca Tullia Cicera: Quo usque tandem abutere Catilina patientia nostra – Jak ještě dlouho budeš, Catilino zneužívat naší trpělivosti? Pravda, historicky to příliš nesedí, protože Catilina byl domácí spiklenec, zatímco pan Putin stojí v čele státu, který dotírá na Evropu, ale s tou trpělivostí je to podobné.

Ten výrok však v ústech Ciceronových vyjadřoval odhodlání problém řešit. A právě to mi chybí u našich politiků.

Odpověď na otázku jak dlouho je, myslím, jasná. Dokud bude Evropská unie vojensky slabá. Jediný, kdo volá po vytvoření evropské armády, je francouzský prezident Emmanuel Macron, ale zdá se, že do prázdna. Evropané si zvykli, že od druhé světové války se o jejich bezpečnost starají Američané, s výdaji na svou obranu šetří, užívají sladkého života a pokrytecky kritizují svého ochránce za jeho vojenská dobrodružství ve světě. Jako by to nebyl jejich problém.

Z dřímoty je na chvilku probral prezident Donald Trump, když pohrozil stažením amerických vojsk z Evropy, pokud členské státy NATO nebudou plnit své závazky přispívat na svou obranu dvěma procenty HDP. Pouhými dvěma procenty. S nástupem nového prezidenta Joea Bidena se naši krajané opět ponořili do snů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)