Končí éra tanků. Nebo také ne (2022)

Jan Fingerland. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 28. 6. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fingerland, Jan: Jan Fingerland: Končí éra tanků. Nebo také ne. In web ČRo Plus, 28. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tanky se na světových bojištích pohybují teprve 106 let, od bitvy na Sommě roku 1916, ale staly se rychle páteří podstatné části armád. Podle odhadů je na světě k dispozici kolem 70 tisíc strojů. Vojenští odborníci nyní debatují, jestli válka na Ukrajině nesignalizuje konec tanků. Existují dva názory – buď tanky postupně zmizí, anebo se zásadně změní.

O tom, že tanky dohrály svou historickou úlohu, se debatovalo už v minulosti. Americká námořní pěchota se rozhodla tanků zbavit s tím, že příští pravděpodobná střetnutí budou s Čínou, a je lepší se soustředit na jiné typy zbraní a jiné postupy.

Rovněž nedávné války, jako byla ta poslední o Náhorní Karabach, ukázaly, že arménské tanky neodolaly tureckým dronům, které proti nim používala ázerbajdžánská armáda. Také současná válka na Ukrajině znamenala velký neúspěch ruských tanků, nejen kvůli dronům, ale také moderním protitankovým zbraním, jako jsou nyní již proslulé javeliny.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)