Nájemníci mimo radar české politiky (2022)

Kateřina Smejkalová. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 30. 8. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Smejkalová, Kateřina: Kateřina Smejkalová: Nájemníci mimo radar české politiky. In web ČRo Plus, 30. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jednou z nyní nejohroženějších skupin jsou lidé bydlící v nájmu. Netýkají se jich totiž pouze hojně propírané raketově rostoucí ceny energií, ale i neustále stoupající nájmy jako takové. Ty představovaly problém již dříve, nyní však mnozí pronajímatelé berou dvoucifernou inflaci jako záminku navýšit je o stejně vysoké procento skokově dál.

Je pozoruhodné, že v jiných odvětvích existuje alespoň nějaká debata o tom, zda je za zvyšováním cen ze strany producenta či prodejce opravdu nutnost, či jen zneužívají očekávání, že holt bude všechno dražší. Naproti tomu u zvyšování nájmů si otázku, jestli náhodou není inflace spíš jedním z důvodů než nevyhnutelným důsledkem, neklademe.

Už začátkem léta se tak výše nájmů v Praze přehoupla přes 300 Kč za metr čtvereční a je tím stejná jako v Berlíně, kde ale lidé vydělávají mnohem víc peněz a nájmy mají regulované. U nás se naopak vlivem pokračujícího promítání inflace a z důvodu zvyšující se poptávky kvůli nedostupnosti hypoték dá čekat jen další rychlé zdražování. A netýká se zdaleka pouze Prahy. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)