Ranní úvaha Daniela Rause – Vinnetou a zraněné city (2022)

Daniel Raus. Ranní úvaha.

Natočeno 2022. Premiéra 14. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Raus, Daniel: Daniel Raus: Vinnetou a zraněné city. In web ČRo 3 Vltava, 14. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dostihla mě před časem zpráva, nad kterou hodně lidí kroutí hlavou. Legendární náčelník Apačů, slavný Vinnetou, se dostal na mušku kritiků, kteří v jeho příbězích vidí skrytý rasismus. Jisté německé nakladatelství oznámilo, že stahuje knihu o Vinnetouovi, protože by se prý mohla „dotknout citů“ některých lidí.

V té souvislosti se objevilo pár nových termínů, jež ilustrují myšlenkový postup, vedoucí k takto radikálnímu rozhodnutí. Jako odborní poradci čtou předmětné texty takzvaní „sensitivity readers“, tedy cosi jako experti na pocity široké veřejnosti. Sledují prý celou řadu prvků, včetně další novinky, zvané „kulturní přivlastňování“, což znamená, že například čelenku s péry může nosit jenom skutečný Indián.

K tomu se trochu nešťastně přimísila další zpráva, že totiž německá ARD (tamní televize veřejné služby) nebude nadále vysílat slavné filmy Vinnetoua a Old Shatterhanda. Není sice jasné, jestli proto, že jí vypršela licence, nebo kvůli onomu nařčení z „urážky citů“. Vinnetou si nicméně cestu do věčných lovišť nezaslouží. Vypadá to na spiknutí padouchů pod vedením Kornela, Santera a Tanguy.

Když jsem to četl, před očima se mi promítly zážitky z dětství, jak v kině našeho městečka čeká fronta na lístky. A šťastlivci, kteří je získali, se nemohou dočkat okamžiku závěrečné fanfáry filmového týdeníku, po které přijdou úvodní titulky s monumentální hudbou, a na koních se zjeví nerozluční přátelé Vinnetou a Old Shatterhand. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)