V žilách mi proudí modrá krev (2022)

Natálie Janderová. Fejeton. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 24. 9. 2022 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 6 min.).

Lit.: Janderová, Natálie: Natálie Janderová: V žilách mi proudí modrá krev. In web ČRo Brno, 23. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). -  Cit.:  Pro rodinné víkendové výlety nabízí Česko neuvěřitelné množství hradů a zámků. Rodiče naskládají své ratolesti do auta a na vybraném hradu nebo zámku zaplatí celé rodině okruh za částku, se kterou by vystačili živořit celý týden.

Děti na prohlídce bekají, chodí výhradně po nevyznačených trasách, osahávají repliky s cedulkou NESAHAT a v ideálním případě také přehlušují paní průvodkyni, aby náhodou její výklad neměl někdo šanci slyšet.

Naše rodina si samozřejmě také nemohla nechat takovou příležitost ujít. Jako dítě mě to nudilo, a tak jsem permanentně rodičům vyhrožovala, že se na místě počůrám. Mé vyjednávací techniky byly efektivní, z prohlídky jsme se vymotali do pár minut a já mohla radostně běhat po zámecké zahradě a žvatlat si, aniž by mi nějaká průvodkyně skákala do řeči.

Na jeden z těch zámků jsme se ale často vraceli. Nerozuměla jsem tomu, proč je z něho maminka natolik unešená. Myslela jsem si, že asi prostě máme benešovský zámek Konopiště po cestě do supermarketu. Dnes koukám, že by to z Podkrkonoší byla poměrně slušná zajížďka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)