Havel o Rusku (2022)

Lída Rakušanová. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 14. 10. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rakušanová, Lída: Lída Rakušanová: Havel o Rusku. In web ČRo Plus, 14. říjen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Kdo má opravdový zájem o přátelství s Ruskem, musí s ním jednat jako rovný s rovným a říkat mu pravdu do očí, i kdyby byla nepříjemná,“ řekl Václav Havel na bratislavské konferenci o nových evropských demokraciích, která se konala v květnu 2001. A dodal, že si Rusko nezaslouží, aby se s ním jednalo jako s malomocným nebo mrzákem či dítětem, které potřebuje zvláštní zacházení a jehož nálady je třeba chápat a tolerovat.

Podle Václava Havla to Rusko naopak jen utvrdí v jeho bludech. A nepomůže to ani západním státníkům, kteří se kvůli údajnému zachování míru vydávají na beznadějnou cestu kompromisů.

Václav Havel o tom mluvil na rok přesně poté, co se prezidentem Ruské federace stal Vladimir Putin. Ten už měl tehdy za sebou raketovou kariéru v čele ruské tajné služby a na přelomu století skoro roční šéfování ruskému kabinetu. Byl tedy formálně druhým, ale vzhledem k Jelcinově soustavné alkoholové nemohoucnosti de facto prvním nejmocnějším mužem v Ruské federaci, která tehdy stála na prahu druhé krvavé války se vzbouřeneckým Čečenskem. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)