Komunistická minulost je koule na noze české politiky (2022)

Jiří Pehe. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 29. 10. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pehe, Jiří: Jiří Pehe: Komunistická minulost je koule na noze české politiky. In web ČRo Plus, 29. říjen 2022  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Způsob, jakým se vede mediální debata o tom, zda generál ve výslužbě Petr Pavel je vhodným kandidátem na prezidenta, když byl před rokem 1989 coby důstojník Československé lidové armády několik let členem komunistické strany, a dokonce prý absolvoval kurz pro vojenské zpravodajce, zase jednou především ukazuje, jak zmatená kritéria v posuzování minulosti se u nás používají.

Po ukončení vysoké vojenské školy Pavel působil jako důstojník armády před rokem 1989 pouhých šest let – od roku 1983. Přihlášku do KSČ podal ve stejném roce a členství ve straně ukončil hned po sametové revoluci. Přiznává, že chtěl být vojákem. Už proto, že se narodil do vojenské rodiny. Na své členství v KSČ se dnes dívá kriticky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)