Jak Biden zabránil Trumpovi zradit Ukrajinu (2022)

Jefim Fištejn. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 11. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fištejn, Jefim: Jefim Fištejn: Jak Biden zabránil Trumpovi zradit Ukrajinu. In web ČRo Plus, 21. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Množí se zvěsti, že vláda prezidenta Bidena v poslední době vyvíjí soustředěný tlak na Volodymyra Zelenského a jeho okolí ve snaze přimět ho k jednání s Putinovým režimem. Takovými kontakty je pověřen Jake Sullivan odpovědný v americké administrativě za otázky národní bezpečnosti a zároveň známý lobbista ruských zájmů, který oponuje ve vládě protiputinské skupině ministra zahraničí Blinkena a ministra obrany Austina.

Poslední pendlování Sullivana mezi Kyjevem a Moskvou již vedlo k tomu, že prezident Zelenskyj upustil od svého dosud neochvějného požadavku jednat až s Putinovým nástupcem.

V Ukrajině platí dokonce zákon přímo zakazující jednání s Putinem. Mnozí vysoce zasvěcení aktéři na ukrajinské straně (Oleksij Arestovyč, Michajlo Podoljak, aj.) jsou přesvědčeni, že smysl zákeřně obojetného postoje spočívá v tom, poskytovat Ukrajině množství zbraní dostatečné pro sebeobranu, ale nedostatečné pro rozhodné vítězství.

Právě proto dosud nebyl de facto spuštěn program Landleasu a zbrojní systémy dodávané Ukrajině mají technické parametry upraveny tak, aby nemohly zasáhnout cíle na území Ruské federace anebo zásadně změnit poměr sil na bojišti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)