Chybějící projev Václava Havla (2022)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 19. 11. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Chybějící projev Václava Havla. In web ČRo Plus, 19. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už jedenáctým rokem chybí při připomínce 17. listopadu 1989 Václav Havel, muž, kterého revoluční doba jako lídra vynesla na post prezidenta. „Havel strašně chybí,“ čtu každou chvíli na sociálních sítích stesky lidí, kteří se nemohou dívat na současnou tristní situaci české aktuální politiky a společnosti vůbec. V čem Havel tak chybí? Po čem se tolika lidem – starším, ale i těm mladším – vlastně stýská?

Mytizace Václava Havla, které se nedalo vyhnout a je nutným produktem práce dějin, vytvořila sochu morálního člověka, bytostného demokrata, který dokázal společnosti ukazovat správný směr, nabízet jí nejen nějakou vizi, ale dávat jí i étos a s ním spojený patos – mimořádnou citlivost vůči nespravedlnostem a nekalým spodním proudům doby.

Právě ona citlivost je tím, co na Havlovi vždy vadilo nejvíce. Byl to jeho ostrý intelektuální osten, kterým se jeho výstupy a myšlenky zarývaly do lidí s jistou výčitkou svědomí, protože ten zatracený chlápek z bohaté buržoazní rodiny má v mnoha ohledech pravdu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)