Toporný prezidentský tanec mezi vejci (2022)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 11. 2022 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Toporný prezidentský tanec mezi vejci. In web ČRo Plus, 27. listopad 2022 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Vládní pětikoalice sice nevybrala svého prezidentského kandidáta, třem jménům, které mají šanci na druhé kolo, ale dala svou obecnou podporu. Zdálo se zprvu, že to pro Petra Pavla, Danuši Nerudovou a senátora Pavla Fischera bylo vítané vyzdvižení z řady, praktické souvislosti probíhající kampaně, ve které se bojuje o každý hlas, ale ukazují, že jde spíše o politickou zátěž.

Je totiž těžké nést vládní podporu, i když vlastně velmi neformální a volnou, a přitom se v diskusích vyhýbat kritice vlády. Jde samozřejmě o míru této kritiky, nevyhne se jí ale nikdo ze jmenované trojice. A tak „kampaň vyvolených“ chvílemi připomíná proslulý tanec mezi vejci. Tak jako v oblíbeném německém středověkém tanci, z jehož názvu údajně tento „vaječný idiom“ vznikl, našlapují lehce a opatrně, aby neurazili, ale tu a tam zkrátka musejí šlápnout vedle. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)