Další kolo ruské mobilizace (2022)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 12. 2022 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Další kolo ruské mobilizace. In web ČRo Plus, 10. prosinec 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak sdělují ruská nezávislá média, ale také generální štáb ukrajinské armády, už během této zimy by mohla přijít další vlna ruské mobilizace. Tím spíš, že když 31. října oficiálně končila první mobilizační vlna, prezident Putin žádný příslušný prezidentský výnos nepodepsal.

Sám Vladimir Putin se k možnosti další vlny mobilizace naposledy vyslovil ve středu na zasedání prezidentské Rady pro lidská práva. Tehdy rezolutně prohlásil, že ničeho takového přece není zapotřebí, protože zářijová a říjnová mobilizace přivedla do armády na 300 tisíc mužů.

Z těch je údajně polovina už přímo na frontě a polovina se zatím připravuje ve výcvikových prostorech. Jenže ouha – když ruský prezident něco takového tak vehementně tvrdí, zkušenost nás učí, že bychom raději měli být připraveni na pravý opak.

A vskutku – třeba podle vojenského analytika Jana Matvejeva jsou tu hned přinejmenším tři okolnosti, proč bychom další kolo mobilizace měli očekávat. Za prvé tu nejsou žádné známky toho, že by se úřady pokračování tohoto mezi lidmi nanejvýš nepopulárního kroku hodlaly vzdát a ponechávají si otevřené všechny možnosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)