Protiletadlové systémy na moskevských střechách (2023)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 25. 1. 2023 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Protiletadlové systémy na moskevských střechách. In web ČRo Plus, 25. leden 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Moskvané v centru ruské metropole nedávno zaznamenali poněkud nečekané znepokojivé opatření: na střechách především vládních budov, a to včetně některých objektů ministerstva obrany, se začaly objevovat systémy protivzdušné obrany, s největší pravděpodobností typu Pancir 1. Tyto zbraně používá ruská armáda například při ochraně svých vojenských základen v Sýrii.

Systém Pancir se údajně měl objevit v Tětěrinské ulici na střeše kancelářské budovy a podobné zařízení figuruje i na fotografiích, šířených sociálními sítěmi. Ty ukazují takto přizdobený komplex budov ministerstva obrany na Frunzeho nábřeží.

Baterie protiletecké obrany měly být rozmístěny i v přírodní rezervaci Losí ostrov, na pozemcích Timirjazevovy zemědělské akademie, ale i leckde jinde. Protivzdušná obrana byla údajně posílena i v bezprostřední blízkosti Putinovy předměstské rezidence v Novo-Ogarjovu.

Oficiálně ovšem nic sděleno nebylo ani na federální, ani na moskevské úrovni. Přestože nové opatření je schopen zaregistrovat každý občan, který umí zvednout hlavu, kupříkladu prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov na novinářské dotazy, oč tu jde, alibisticky odpověděl, že on žádné oficiální informace tohoto druhu nemá a tazatele odkázal na tiskovou službu ministerstva obrany. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)