Neúcta ke služebnímu zákonu přetrvává (2023)

Lukáš Jelínek. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 28. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Jelínek, Lukáš: Lukáš Jelínek: Neúcta ke služebnímu zákonu přetrvává. In web ČRo Plus, 28. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Občanům má služební zákon garantovat nezávislou a profesionální státní správu a erárním zaměstnancům mimo jiné to, že se jejich židle neotřese při každé změně vlády. Politici jej však mají za ocelovou kouli u nohy. Ústava se zákonem počítala už od roku 1993, dočkali jsme se jej ale až se vstupem do Evropské unie v roce 2002.

V platnost měl být uveden o dva roky později, ovšem tento termín byl dalších deset let odsouván. Poněvadž se však stal podmínkou pro přístup k evropským dotacím, po zásadní novelizaci vstoupil v roce 2014 do našich životů.

Není čas zde reprodukovat politické střety, které se o podobu služebního zákona vedly za Sobotkovy vlády. Kdejaká partaj se naoko dožadovala depolitizace veřejné správy, ale skutečnost byla jiná.

Jedny mrzelo, že ministerstva přestanou být odkladištěm zasloužilých straníků, druzí naříkali, že si nebudou moci jen tak přivést zvenčí manažery, kteří by jim pomohli řídit stát jako firmu. Poslední spory nad normou se vedly loni, když se Fialova vláda rozhodla pojmout pozice náměstků ministrů čistě jako politické a úředníky z nich odsunout na židle vrchních ředitelů sekcí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)