Rozhlasové vzpomínky (2023)

Jiří Kratochvil. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Čte Vladimír Hauser.

Nastudovalo Brno v roce 2023. Premiéra 6. 1. 2024 v rámci pořadu  Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 6 min.) ke 100. výročí zahájení vysílání brněnského studia.

Lit.: Blažejovská, Alena: Jiří Kratochvil: Rozhlasové vzpomínky. In web ČRo Brno, 8. leden 2024 (článek). – Cit.: V letošním roce slaví brněnský rozhlas 100. výročí. V průběhu celého roku proto budeme zařazovat vzpomínky, fejetony a další texty, jimiž významné osobnosti vzdávají hold rozhlasu. První z nich je spisovatel Jiří Kratochvil, nositel Státní ceny za literaturu za rok 2023.

Už v 60. letech jsem pro brněnské rádio psal fejetony a rozhlasová pásma, například padesátiminutové pásmo Hitchcockland o hororech v umění a v životě. V tom čase tam byl rozhlasovým redaktorem Miroslav Skála, nesmírně populární Peťula, který mi rozhlasové možnosti nabídl. Miroslav Skála byl a je kdosi, takže ho tady nemůžu odbýt jednou větou. S Vlastimilem Pantůčkem založili Večerní Brno a psal pro ně na svou dobu velice odvážné hry, například Drak je drak. Pro brněnský rozhlas vytvořil oblíbený magazín Na shledanou v sobotu, na nějž pak navázala Alena Blažejovská svým sobotním magazínem Zelný rynk. Když na počátku 70. let proběhly taky v brněnském rozhlase politické čistky, byl Miroslav Skála z rozhlasu vyhoštěn zároveň s Antonínem Přidalem a dalšími. Ale z české kultury chválabohu nezmizel, napsal pak celou řadu humorných knížek, z nichž nejznámější je zfilmovaná Svatební cesta do Jiljí.

To Miroslav Skála mi dal do ruky magnetofon, s nímž jsem se vypravil do Prahy pro rozhovor s Ivanem Vyskočilem, jehož Nedivadlu vděčím za porozumění ledasčemu z podstaty kreativity. Takže Skála byl první, kdo mi přiblížil brněnské rádio a měl svou pracovnu tam, kde jsem pak přebýval se svou rozhlasovou kolegyní Alenou Blažejovskou. Když mi tedy v mých padesáti, na počátku 90. let, přišla nabídka z brněnského rozhlasu, moc rád jsem ji uvítal, vždyť jsem se Skálovou zásluhou s brněnským rádiem poprvé setkal už ve svých třiadvaceti, a ta budova na Beethovenově ulici, původně banka Union, mi byla už dávno důvěrně známa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)