Kdo vyřeší nedostatek bydlení? (2024)

Julie Hrstková. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 2. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hrstková, Julie: Julie Hrstková: Kdo vyřeší nedostatek bydlení? In web ČRo Plus, 26. únor 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pokud by chtěl člověk najít žebříček, ve kterém se Česko, respektive jeho města, dokáže umístit na prvních příčkách, nemusí hledat dlouho. Bohužel. Protože to, v čem Česká republika doopravdy vyniká, je nedostupnost bydlení. A je jedno, jestli jde o poměr ceny nájmů k průměrným příjmům, ceny bytu vůči mzdám a platům, případně v poměru velikosti průměrné splátky hypotéky k průměrnému příjmu ze zaměstnání.

Ve všech těchto ukazatelích je Česko daleko před většinou zemí západní Evropy i řadou zemí postkomunistického bloku.

Důvody, proč se situace vyhrotila, jsou poměrně jasné: Rychlý růst cen nemovitostí živený nízkými úrokovými sazbami vystřídala spotřebitelská inflace, kterou centrální banka musela zastavit prudkým navýšením úroků.

Nákup nemovitosti na splátky, převážně na hypotéku, se kvůli extrémnímu zdražení peněz stal pro většinu zájemců nedostupný. Ceny nemovitostí sice mírně klesly, ale ne o tolik, o kolik se zvedla cena peněz. Současně stoupla poptávka po nájmech, které zamířily vzhůru.

Na rozdíl od důvodů, jak se Česko dostalo do bytové krize, neexistuje jednoznačná shoda na tom, jak ji řešit, kolika lidí se týká a kdo by měl řešení připravit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)