Pavel není Zeman a BIS nejsou „čučkaři“ (2024)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 27. 3. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Pavel není Zeman a BIS nejsou „čučkaři“. In web ČRo Plus, 27. březen 2024 (článek + nahrávk ak poslechu) – Cit.: Bezpečnostní situace je v současné době nejvážnější od dob 2. světové války, prohlásil ředitel BIS Michal Koudelka. Nejde o překvapivé zjištění. K podobnému názoru může člověk dospět i bez zpráv tajných služeb.

Prezident Petr Pavel nezamířil do sídla BIS hlavně kvůli tomu, aby si takovýto popis současného světa vyslechl. Jeho návštěva měla především symbolický význam. 26 let trvalo, než se hlava státu vypravila do budovy této tajné služby na oficiální návštěvu.

Neznamená to, že by BIS více než čtvrtstoletí s prezidenty nějakým způsobem nekomunikovala a nespolupracovala. Ať už v rámci zasedání bezpečnostní rady, nebo při jiných příležitostech. Ostatně hlava státu patří k adresátům tajných zpráv.

Právě shromažďování informací a s tím související aktivity BIS mohou výrazným způsobem přispívat ke snižování bezpečnostního rizika v této zemi. Tajná služba k tomu potřebuje jednak schopné vedení a kvalitní zaměstnance, jednak důvěru politiků. Pokud nejvyšší ústavní činitelé neberou její informace vážně a nevyužívají je, maří tím práci tajných služeb. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)