Kanada prohnilá (2024)

Petr Šotnar. Fejeton. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Čte Zdeněk Bureš.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 13. 4. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 11 min.).

Lit.: Šotnar, Petr: Petr Šotnar: Kanada prohnilá. In web ČRo Brno, 12. duben 2024 (článek). – Cit.:  V mládí jsem u táboráku slýchal jednu písničku, kde se zpívá: „Je na západ cesta dlouhá, zbytečná, marná je touha.“ V té písni je smutek nad tím, co tenkrát bylo obyčejným lidem zapovězeno. Člověka pochopitelně nejvíc láká to, co je zakázáno. Ovšem na druhou stranu na různých školách, kam jsem chodil od svých šesti do čtyřiadvaceti let, nám někteří učitelé neustále vyprávěli o strašlivých podmínkách na Západě a o zahnívajícím kapitalismu.

Tím v mé hlavě vznikl rozpor, který mi pomohla vyřešit až dialektická jednota, o které se učitelé naštěstí také zmínili. Jakmile se změnily poměry a bylo to možné, hned jsem začal jezdit na Západ. Byl jsem tam mnohokrát, ale loni na podzim jsem se vydal opravdu hodně daleko. A sice do západní Kanady. Chtěl jsem na vlastní oči vidět zahnívající kapitalismus v přírodních parcích Skalnatých hor v Britské Kolumbii a Albertě.

Velká část území těchto provincií je pokryta jehličnatými lesy. Když v takovém lese vypukne požár, hasiči ho obvykle nehasí, dokud nejsou ohrožena lidská obydlí nebo majetek. Ohořelé stromy pak nechají ladem, však si s nimi příroda poradí. Takže po čase je tam skutečně pěkně prohnilá země. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)