Minimální důstojnou mzdu nemají dvě třetiny zaměstnaných (2024)

Klára Vlasáková. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 4. 2024 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Vlasáková, Klára: Klára Vlasáková: Minimální důstojnou mzdu nemají dvě třetiny zaměstnaných. In web ČRo Plus, 21. duben 2024 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: V Česku už 5 let funguje koncept minimální důstojné mzdy. Ta byla podle dat za uplynulý rok stanovena na 45 600 korun hrubého mimo Prahu a 47 700 korun v Praze. Co minimální důstojná mzda ukazuje?

Prvotní reakcí na částku, kterou spočítal tým expertů a expertek, je nejspíš porovnání s vlastní mzdou. Beru důstojné peníze, nebo ne? V Česku samozřejmě existuje mzda průměrná, mediánová a minimální. Jenže zatímco první dvě konstatují, jak si vedeme, a minimální mzda je výsledkem jednání tripartity, minimální důstojná mzda bere do hry důležitý element – výdaje.

V jejím jádru tedy stojí otázka, kolik by měl pobírat jedinec (alespoň s jedním závazkem – dítětem, nemocným rodičem nebo partnerem), aby zaplatil nutné položky jako bydlení nebo jídlo, zbylo mu něco na volný čas, a ještě něco ušetřil.

Minimální důstojná mzda tedy netvrdí, že každý by měl létat na zahraniční dovolené, kupovat si drahou elektroniku nebo pravidelně jíst v restauracích. Její výpočet vychází z nutných výdajů plus předpokladu, že pracující by si mohli jednou až dvakrát za měsíc zajít do kina nebo do divadla, dvě až tři hodiny měsíčně věnovat sportu a jednou ročně vyrazit na dovolenou po Česku.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)