Smrt psychologa a potřeba sdílené intimity (2024)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 9. 9. 2024 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Smrt psychologa a potřeba sdílené intimity. In web ČRo Plus, 9. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zřejmě dobrovolná smrt psychologa a psychoterapeuta Radka Ptáčka spustila něco, čemu se říká veřejné truchlení. Sociální sítě od té doby plní moře díků za empatii a citlivost vůči lidem, kterým Ptáček pomáhal jako terapeut.

Nejdůležitější jsou vztahy a láska, nejhorší v životě je samota, napsal psycholog před smrtí, a z reakcí truchlících by si mohl být dnes jist, že milován byl široce a sám rozhodně nebyl a dlouho ještě nebude.

Jenže člověk umírá svou rukou jen sám za sebe, neumírá za druhé ani s druhými, a i sama existence je samota specifického druhu, která se těžko sdílí, to věděl profesor Ptáček velmi dobře.

O to víc stojí za pozornost, co tato osamocená existence zanechala v nás, tedy v dalších jiných osamělých existencích, které dohromady přece jen vytvářejí něco jako společnost.

Předně je to rozumění. Přesněji otevřenost k rozumění. Masivní reakce na smrt oblíbeného psychologa svědčí o tom, jak moc něco takového lidé pozdní moderní doby potřebují.

A jak nesamozřejmé to je, přestože tradiční rady vypovídat se v kavárně nebo v hospodě s přáteli samozřejmě pořád nějak fungují, zvětšuje se potřeba sdílené intimity s někým, kdo slyší jinak. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)