Ranní úvaha Tomáše Koblížka – Spor o „hoststvo“. Proč nesouhlasím s profesorem Olivou (2024)

Tomáš Koblížek. Ranní úvaha.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Koblížek, Tomáš: Tomáš Koblížek: Spor o „hoststvo“. Proč nesouhlasím s profesorem Olivou. In web ČRo 3 Vltava, 23. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Minulý měsíc Česká televize vyvolala bouřlivé reakce, když v jednom z příspěvků na sociálních sítích použila místo slova „hosté“ slovo „hoststvo“.

Jde o genderově neutrální pojmenování, tedy výraz, který přímo neodkazuje k žádnému rodu: nerozlišeně označuje muže, ženy, ale také osoby, které se nevnímají ani jako muži, ani jako ženy. V rámci stručné polemiky vysvětlím, proč argumenty proti používání slova hoststvo selhávají. A proč si toto slovo zaslouží místo v našem slovníku.

Proti používání zmíněného výrazu se postavil jeden z našich nejznámějších lingvistů, profesor Karel Oliva. Ve svém komentáři uvedl, že toto slovo „nepatří do češtiny zaprvé proto, že není součástí běžné slovní zásoby. A zadruhé není pseudoslovo hoststvo utvořeno podle pravidel české slovotvorby. Podstatná jména končící na -stvo nebo -ctvo se tvoří vždy od jmen přídavných. Čeština přitom nezná přídavná jména hostský, hostný nebo hostový. Čili hoststvo není podle pravidel českého jazyka dobře utvořeno.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)