Ranní úvaha Jana Bělíčka – Frustrované lidství na pokraji zhroucení (2024)

Jan Bělíček. Ranní úvaha.

Natočeno 2024. Premiéra 25. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 5 min.) v cyklu Ranní úvaha.

Lit.: Bělíček, Jan: Jan Bělíček: Frustrované lidství na pokraji zhroucení. In web ČRo 3 Vltava, 25. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spisovatel David Zábranský má na české literární scéně pověst provokatéra, který jde programově proti proudu. Zvláště ve svých novinářských sloupcích podnikal výpady proti „pražským liberálům“ často až příliš na sílu. I o těchto svých publicistických textech mimo jiné píše ve svém novém románu Jů a Hele, který nedávno vyšel v brněnském nakladatelství Větrné mlýny.

Podle nakladatele se jedná o „román o krizi středního věku i nevyžádanou příručku pro český literární provoz“ a tento popis shrnuje knihu poměrně dobře.

Jedná se totiž o autorův notně stylizovaný deníček z několika měsíců roku 2021. Druhým rokem tehdy svět zažíval globální pandemii koronaviru a vypravěč David Zábranský se svou rodinou pendloval mezi malým bytem na pražské Letné a novým domovem v athénské čtvrti Exarchia. Obklopený anarchisty v alternativní části tohoto řeckého města píše vypravěč na svém mobilu denní záznamy, v nichž se vypořádává se svými úzkostmi, frustracemi, nenaplněnými ambicemi, českým literárním provozem a testuje své konzervativní Já.

V samotném názvu Jů a Hele odkazujícím na slavné plyšové postavičky Studia Kamarád ukrývá uměleckou psychoanalýzu osobnosti vypravěče, která v částečně ironickém a částečně sebedestruktivním stylu povážlivě kopíruje životní události spojené se samotným autorem Davidem Zábranským. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)