Stal se Andrej Babiš agentem Burešem nevědomě? (2024)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 10. 2024 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Stal se Andrej Babiš agentem Burešem nevědomě? In web ČRo Plus, 23. říjen 2024 (článek +  nahrávka k poslechu). – Cit.: Andrej Babiš (ANO) se před listopadem 1989 opakovaně stýkal s příslušníky komunistické StB. Považoval to za běžnou součást práce, protože působil v podniku zahraničního obchodu a pobýval v cizině. V době, kdy vstoupil do politiky, nemohl kvůli tomu získat negativní lustrační osvědčení. Prezident Miloš Zeman ho po něm nepožadoval a jmenoval ho ministrem financí v Sobotkově vládě. Později mu to nebránilo v tom, aby se stal premiérem.

Andrej Babiš kontakty s příslušníky komunistické státní bezpečnosti sice nepopíral, zároveň vylučoval vědomou spolupráci.

Při následných soudních sporech se opíral o to, že vázací akt i většina jeho spisu byla v prosinci 1989 zničena. Když se k tomu přidaly svědecké výpovědi tehdejších agentů komunistické StB, dokázal Andrej Babiš opakovaně vyhrávat soudní spory.

Slovenská justice mu dávala za pravdu, že byl evidován pod krycím jménem Bureš neoprávněně. Listinné důkazy v  rozhodování tehdy nehrály zásadní roli. Platilo to až do zásahu slovenského Ústavního soudu.

Ten konstatoval, že žalovanou institucí nemá být Ústav paměti národa, ale ministerstvo vnitra. Ještě důležitější je ta pasáž rozsudku, která zpochybňuje věrohodnost výpovědí bývalých estébáků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)