Velká krajina polská 1/5 (2014?)

Václav Vokolek. Eseje v autorské interpretaci. Režie Dimitrij Dudík.

Natočeno 2014 (?). Premiéra 17. – 21. 2. 2014 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.) v cyklu Psáno kurzívou a Polský rok.

Obsah: 1. Krajina plná rytířů. – 2.  Překročení hranic. – 3. Krajina iniciace. – 4. Krajina bojů. – 5.  Sláva a pád.

Lit.: anonym: Václav Vokolek: Velká krajina polská. In web ČRo 3 Vltava, únor 2014 (anotace). – Cit.: Básník a malíř Václav Vokolek byl jako mnoho intelektuálů a umělců jeho generace zasažen na polském umění i dějinách země tím, co u nás jaksi chybí, a právě o tom napsal sled svých pěti esejů.

Okouzlení romantismem, poezií i velkým historickým románem popisuje první esej z řady: Krajina plná rytířů.  Druhé vyprávění se týká cesty k Baltu, k moři, kterého se kdysi dotkly krátké společné dějiny, jež je však pro nás, Čechy, chladné a vzdálené. Polsko mělo ve 20. století umělce, kteří ovlivnili celou Evropu – Tadeusz Kantor a Tadeusz Róźewicz, jeden rozkročený mezi výtvarným uměním a divadlem, druhý mezi dramatem a poezií. A samozřejmě Czesław Miłosz, nositel Nobelovy ceny. 

Polsko je ovšem také krajinou bojů, nejen těch, o nichž píše Henryk Sienkiewicz, ale i bojů 2. světová války a Varšavského povstání. A boj Solidarnośći se stal symbolem odporu proti panství Moskvy nad zeměmi takzvaného socialistického bloku, jehož režimy však se skutečným obsahem pojmu „solidarita“ mnoho společného neměly. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře
Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)