Moravské pohádky a pověsti 1/7 (2011)

Ondřej Jirásek. Příběhy z jihomoravských míst o podivuhodných lidech a tajemných bytostech. Dramaturg Tomáš Sedláček. Režie Arnošt Goldflam.

Vypráví Arnošt Goldflam.

Nastudoval Český rozhlas Brno v roce 2011. Premiéra (!) 24. – 30. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 19:45 h). Repríza 13. – 19. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.).

Obsah: 1. Proč mají na brněnské radnici fiály nakřivo /Brno/ – 2. Prokletý rytíř Čertoryj /Blansko/ – 3.  Kam ho mám dát? /Kojál/ – 4. Kouzelný koláček od divoženek z jeskyně /Ostrov u Macochy/ – 5. Jak macecha Petříka do propasti shodila /Vilémovice, Macocha/ – 6. Jak kostelník přelstil čerta aneb O skále Hřebenáč /Sloup/ – 7. Střevíc od hastrmana /Ivanovice na Hané/.

Lit.: Hložková, Hana: Ondřej Jirásek: Moravské pohádky a pověsti. ČRo, 2017 (anotace). – Cit.:  Vyprávění o lidech a nadpřirozených bytostech je spojeno s několika jihomoravskými místy. Jeho součástí jsou slavné pověsti: Proč mají na brněnské radnici fiály nakřivo, Jak macecha Petříka do propasti shodila (Macocha, Vilémovice), ale i ty nepříliš známé: Prokletý rytíř Čertoryj (Blansko), Kam ho mám dát? (Kojál), Kouzelný koláček od divoženek z jeskyně (Ostrov u Macochy), Jak kostelník přelstil čerta aneb O skále Hřebenáč (Sloup) a Střevíc od hastrmana (Ivanovice na Hané). Místopisné příběhy plné tajů, kouzel, ale i hloupých či odvážných činů, jemně vyzývají k výletům do těchto končin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)