Mamut v legiích 1/7 (2018)

Jiří Novák a Aneta Beránková. Původní pohádkový seriál o mamutovi Alfonsovi a jeho putování po nově vzniklé Československé republice, které se završí na výstavišti v Brně roku 1928. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Vypráví Jiří Valůšek.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 12. – 18. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.). Repríza 24. – 30. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.) pod názvem Dobrodružství mamuta v Československu.

Obsah: 1. Mamut v legiích – 2. Mamut lovnou zvěří – 3.  Mamut v Jezerní kotlině – 4. Mamut v blázinci – 5. Mamut v továrně – 6. Mamut v Jedové chýši – 7. Mamut na výstavě.

Pozn.: Původní pohádkový seriál Dobrodružství mamuta v Československu vypráví o mamutovi Alfonsovi a jeho putování po nově vzniklé republice. Humorné příhody, které během svého desetiletého pobytu v mladém státě zažije, se završí na výstavišti v Brně roku 1928. Pro cyklus Hajaja ho – nejen ke 100. výročí vzniku Československé republiky a k 90. narozeninám legendárního modelu prehistorického tvora, umístěného v brněnském Pavilonu Anthropos, napsali Jiří Novák a Aneta Beránková.

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut v legiích. In web ČRo 2 Praha, 12. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Mamut Alfons se po tisíciletém spánku probudil v roce 1918 na ruské Sibiři. Protože mu bylo smutno, vydal se hledat nějakého kamaráda. Netušil, že se právě pohybuje po bojištích ještě probíhající první světové války, a tak se nechtěně zapletl do bitvy, která se mu pranic nelíbila. Právě prožitá divoká šarvátka ho přiměla rychle nastoupit do legionářského vlaku, se kterým se vraceli váleční veteráni do Československé republiky. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut lovnou zvěří. In web ČRo 2 Praha, 13. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Po dlouhé cestě se Alfons ocitl na Pelhřimovsku, kde ho ukrytého v lese nalezl profesor Jakub Hron Metánovský. Výstřední matematik a vynálezce se zabýval také tvorbou kuriózních českých novotvarů, proto Alfonsovi důležitě sdělil, že pro cizácké slovo „mamut“ vymyslí český výraz. Jenže než ho stačil promyslet, ukázalo se, že prehistorického tvora objevil také chamtivý lovec. Profesor Hron musel svůj pověstný důvtip rychle využít pro záchranu dobráckého mamuta. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut v Jezerní kotlině. In web ČRo 2 Praha, 14. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Alfons se dostal do lesů kolem řeky Sázavy a objevil tábor Junáků. Po úvodní panice ze strany hochů, kteří při noční hlídce čekali všechno možné – jenom ne mluvícího tvora z jiné doby, se mamut zapojil do společných aktivit. Vedoucí tábora, přezdívaný Jestřáb, ho totiž přijal mezi chlapce. Alfons se zúčastnil nejen sportovního klání, ale zejména „lovení bobříků“, což mu moc nešlo. Usilovně přemýšlel, jak by se táborníkům mohl vyrovnat.

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut v blázinci. In web ČRo 2 Praha, 15. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Při svém putování Alfons navštívil Plzeň. Byl zrovna večer, a protože pršelo, ustlal si v tělocvičně. Nemotorný tvor ji nechtěně poničil, což byl malér, neboť se v ní měla konat výroční gymnastická soutěž mezi místními Sokoly a hostujícími Orly. Mamut se ocitl v nezáviděníhodné situaci, protože kvůli němu vznikla mezi oběma oddíly nevraživost. Celý konflikt se vyostřil v hostinci a jeho vyřešení se událo na nejméně pravděpodobném místě. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut v továrně. In web ČRo 2 Praha, 16. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Jedno z napínavých Alfonsových dobrodružství se stalo ve Zlíně, kde ho na přátelskou návštěvu pozval podnikatel Tomáš Baťa. Netušil ale, že nebohého mamuta svěřil do péče záludného účetního, který Alfonse uvěznil v obrovské tovární hale, a těšil se, že ho dobře zpeněží. Mamutí fňukání, nebo spíš troubení, naštěstí uslyšeli tři odvážní kluci Karel, Zdeněk a Pepík. Podařilo se jim Alfonse vysvobodit a na setkání s ním nezapomněli do konce svých životů. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut v Jedové chýši. In web ČRo 2 Praha, 17. 11. 2018 (článek). – Cit.:  Bylo právě úporné horko, když se Alfons jednoho večera objevil v Praze. Měl ukrutnou žízeň, proto nakoukl do nejbližší hospůdky, což neměl dělat. Jedová chýše, jak se osvěžovna jmenovala, byla oblíbeným místem, kde se scházely zdejší kriminální živly. Dobrosrdečný mamut se nechtěně zapletl do velké loupeže, kterou včas odhalil slavný policejní rada Vaňásek. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Jiří Novák a Aneta Beránková: Mamut na výstavě. In web ČRo 2 Praha, 18. 11. 2018 (článek). – Cit.: Deset let Alfons vytrvale hledal kamaráda. Když jednou navečer tajně pořádal na Zelném trhu v Brně šťavnaté hlávky zelí, seznámil se s člověkem, který se mu nakonec stal životním přítelem. Paleontolog Karel Absolon měl momentálně potíže s bortící se maketou mamuta, která měla být slavnostně odhalena na Výstavě soudobé kultury v Československu. Byl zoufalý, protože se na „jeho“ umělého mamuta těšil dokonce i prezident Tomáš Garrigue Masaryk a spisovatel Karel Čapek. Laskavý a důvtipný Alfons se nabídl, že mu tento problém pomůže vyřešit. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Co zažil mamut v Československu. In Týdeník Rozhlas 46/2018 (článek).

Na obrázku může být: text

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)