Tomášovy pohádky 1/7 (2021)

Tomáš Končinský.  Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Vít Malota.

Účinkuje Hynek Chmelař.

Natočeno 2021. Premiéra 1. – 7. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.). Repríza 12. – 18. 12. 2022 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.).

Obsah: 1. díl: Vřískající sluníčko. Příběh o tom, proč sluníčko začalo vřískat a proč potom zase přestalo.  (9:30) – 2. díl: Pečený pekař (9:16) – 3. díl: O netrpělivém šnekovi (9:54) – 4. díl: Pěnovodník Adam a Venuše (9:51) – 5. díl: Kouzelný policajt a kouzelný zloděj (9:29)- 6. díl: Rabalskiho zeď – 7. Přástevníci a drak.

Lit.: anonym: Tomášovy pohádky. Vyprávění s roztodivnými zápletkami a hrdiny poslouchejte v premiéře. In web ČRo 2 Praha, 5. listopad 2021 (článek). – Cit.: Pohádkový svět má neomezené hranice. Příběhy, ve kterých se seznámíte s nejpozoruhodnějšími postavami vypráví Hynek Chmelař.

Třeba se setkáte s pekařem, který byl upečen z křehkého těsta, se šnekem, který pomohl modřence, s pěnovodníkem a kouzelným zlodějem, se psem proměněným v člověka, ale taky s obyčejnou princeznou.

Vřískající sluníčko

Příběh o tom, proč sluníčko začalo vřískat a proč potom zase přestalo. Jednoho rána se rozvřískalo sluníčko. Lidé si zacpávali uši, ale nebylo jim to nic platné. Sluníčko vřískalo celé dny. Jak si lidé s takovým problémem poradili?

Pečený pekař

Kdesi u Rudné žil byl pekař Cyril. Byl sám, a tak celé dny jen pekl rohlíčky. Byly báječné. Tak, že na ně pokaždé stála fronta. Recept na ně nechtěl pekař nikomu prozradit. Jak to bylo dál a co, nebo spíš koho si pekař upekl, se dozvíte v pohádce na dobrou noc.

O netrpělivém šnekovi

Příběh o jahodovém poli a záchraně modřenky Mařenky z komína. Šnek Lukáš nesnášel, když se něco vleklo. Pořád se kvůli své netrpělivosti rozčiloval. Jednoho dne ale poznal, že i on dokáže být trpělivý a že mu tahle vlastnost může být k užitku.

Pěnovodník Adam a Venuše

Příběh záchrany nadýchaných pěnových snů. Venuše se u Adama měla krásně, pěnově. Jenže nenechavý vítr skučel a vyl a nakonec Venuši Adamovi ukradl. Podaří se Adamovi Venuši zachránit?

Kouzelný policajt a kouzelný zloděj

Příběh o podivuhodném vyřešení záhadných vloupaček. V Habřákově se kvůli zvláštním kouzlům kouzelné hory Hrábě dějí prapodivné věci. Hrdinou tohoto příběhu budou sova a hraboš. Co spolu mají společného?

Rabalskiho zeď

Příběh nejúspěšnějšího fotbalisty a nejžádanější supermodelky na světě. Co se stane, když se pes a kočka jednoho dne promění v muže a v ženu? Jaký bude jejich život mezi lidmi?

Přástevníci a drak

Příběh o odvážné princezně Amálii a udatném Ludvíkovi Šmakulovi. Když se v království usadí drak a vyžaduje princeznu, je z toho vždy pozdvižení. Kdo přemůže draka, který se usadil v jeskyni na kopci Blemcák?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)