Politika a sport 1/? (2024)

Dokumentární cyklus připravují David Hertl a Stanislav Vintr (1-3), Ivana Chmel Denčevová a Eva Dvořáková (4).

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 1. 5. 2024 (ČRo Plus, 21:10 h.) v cyklu Dokument Plus.

Obsah: 1. Hokejoví mistři z roku 1947, Emil Zátopek – 2. Ája Vrzáňová – 3. Hokejové mistrovství 1969, Věra Čáslavská – 4. Eva Bosáková -

Lit.: Vintr, Stanislav – Hertl, David: Hokejové mistry čekaly místo kluziště věznice a pracovní tábory. In web ČRo Plus, 1. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Proč komunistické Československo poslalo do vězení hokejovou reprezentaci? A byl Emil Zátopek chloubou socialistického Československa, nebo jeho rukojmím? Nejen na tyto otázky odpovíme v pořadech s podtitulem Politika a sport.   (…)

Nejdřív připomínáme příběh československých hokejistů z roku 1950. Mistři světa z roku 1947 byli očekáváni v roce 1950 na dalším mistrovství světa v Londýně, kde měli opět bojovat o titul. Nakonec ale reprezentanty místo kluziště čekaly věznice a pracovní tábory.

Ve vykonstruovaném soudním procesu jich bylo v říjnu 1950 odsouzeno 11. Byli to i naši legendární hokejisté Bohumil Modrý, Stanislav Konopásek nebo Václav Roziňák. Mistři světa tak skončili v uranových dolech. Až v červenci 1968 byla celá skupina plně rehabilitována. (…)

V další části pořadu připomínáme legendárního běžce Emila Zátopka, který vybojoval v letech 1948 a 1952 čtyři zlaté olympijské medaile. Jaký byl jeho vztah ke komunisty ovládanému režimu? (….)

Lit.: Vintr, Stanislav – Hertl, David: Životní pouť Áji Vrzáňové byla jako pohádka i horor. In web ČRo Plus, 2. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak uspěli čeští sportovci v exilu? A proč si navzájem tolik vycházejí vstříc sport a reklama? Odpovědi se dozvíte v naší nové sérii Politika a sport, kterou připravují David Hertl a Stanislav Vintr. (…)

Příběhy československých sportovců, ze kterých se kvůli jejich odchodu do exilu stali nepřátelé komunistického státu. Takový byl i příběh bruslařky Áji Vrzáňové, který v repríze vysíláme s podtitulkem Sport v rozděleném světě.

A v další části nazvané Člověk a reklama se Michaela Krčmová se svými hosty zamyslí nad pozoruhodnou symbiózou těchto dvou zdánlivě odlišných disciplín. (…)

Lit.: Vintr, Stanislav – Hertl, David: Oslavy hokejového vítězství se v roce 1969 změnily v protesty proti ruským okupantům. In web ČRo Plus, 3. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zápasy se sovětskými hokejisty na mistrovství světa ve Švédsku jen sedm měsíců po okupaci Československa, měly pro fanoušky zvlášť silný náboj.

Vlna nadšení se zemí přelila už 21. března 1969 po prvním vítězství nad SSSR, a po druhém zápase se Sověty o týden později, který skončil 4:3 pro Čechoslováky, bylo prakticky celé Československo na nohou.

Začaly bouřlivé oslavy, které se někde změnily v otevřená vystoupení proti okupantům. Více se dozvíte v repríze pořadu Ivany Denčevové.

Ve druhé části nazvané Medaile proti tankům Milan Rykl připomíná Věru Čáslavskou. Zatímco po olympiádě v Mexiku 1968 patřila tato sportovní gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka k nejobdivovanějším osobnostem planety, pár měsíců poté byla komunistickým režimem prohlášena za nepřítele lidu a nemohla sehnat práci. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)