Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Jak dětský pořad “splašil” československá média

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas 36/2019)

Věnujte, prosím, pozornost zvláštní zprávě. Dnes přesně v 9 hodin 32 minuty středoevropského času přerušily všechny rozhlasové a televizní stanice pravidelná vysílání, aby oznámily historickou zprávu. Na oběžnou dráhu kolem Země byl vypuštěn vesmírný koráb s lidskou posádkou na palubě. Po několika minutách letu bylo navázáno spojení pomocí televizních a radiofonických přístrojů. Zdravotní stav astronautův je výborný. Měřící aparatura v hermetické kabině, sluneční baterie i přístroje zajišťující životní podmínky prvního astronauta pracují normálně.”

Tato slova zazněla z rozhlasu na samém začátku šedesátých let. Na tom by nebylo nic zvláštního – 12. dubna toho roku vzlétl do vesmíru první člověk, Jurij Gagarin. Jenže tohle se vysílalo už 13. listopadu 1960.

Veselý pořad Pionýrské jitřenky Vysílejte s námi (1960) byl věnovaný kosmonautice a vzletu prvního člověka ve vesmíru. Není divu, téma viselo ve vzduchu a děti měly o lety do vesmíru zájem. V pořadu vystupovali známí komici a moderátoři Darek Vostřel a Jiří Šašek a také jeho tvůrci Pavel Tumlíř a Vladimír Branislav. Jejich hosty byli odborník na kosmonautiku dr. Milan Codr a také chlapci a děvčata z první osmiletky v Litoměřicích. Děti se vyjadřovaly především k tomu, kdy vyletí první raketa s člověkem do vesmíru a jak bude vypadat. Zazněla také píseň Ouvej astrolenoch (text Ota Ksandr a hudba Zdeněk Marat) a pásmo žertovných světových reakcí na vzlet sovětského kosmonauta: “Lord Camel požádal britskou vládu o ostrý protest, protože astronaut přeletěl nad jeho pozemky v Severním Skotsku bez zvláštního povolení. Italský režisér Tuti Frutti oznámil, že v koprodukci s Československem bude natáčet nový film Vesmír, raketa Lajka a já s Janou Brejchovou v hlavní roli.“

Pionýrská jitřenka měla zřejmě úspěch, a tak se tvůrci pokusili o podobný formát ještě jednou. V dalším pořadu nebyl kosmonautem Gagarin, ale Ivan Gračev. Druhý pořad, v němž opět hovořil doktor Codr, se nám dosud nepodařilo v archívu Českého rozhlasu nalézt, ale pěkně na něj vzpomínal Vlado Príkazský v časopise Svět rozhlasu 34 / 2015: “Do paměti rozhlasáků, a myslím, že i posluchačů, se zapsal také pořad vysílaný čtrnáct dní před letem Gagarina do vesmíru. Spolu s doktorem Milanem Codrem, odborníkem na astronautiku, připravila redakce, v čele s Branislavem, portrét fiktivního vesmírného letce, měl dokonce i jméno − Ivan Gračev, a podrobně vymyšlený životopis. V nedělním dopoledni se začalo vysílat, jako kdyby opravdu nastala ona očekávaná chvíle letu prvního člověka do vesmíru. Tato rozhlasová fikce byla natolik přesvědčivá, že začaly vyjíždět do ulic štáby Krátkého filmu, novináři běželi do redakcí, prostě nečekali na konec pořadu, kde bylo odhaleno, že to bylo vše dokonale „jenom“ vymyšlené. V pondělí čekal na tvůrce ředitel Hoffmann, ten je věru nepochválil. Dodnes si pamatujeme výhružnou větu – Tohle tedy ne ani na silvestra!

(Za pomoc a inspiraci děkuji Tomáši Černému a Jaroslavě Novákové.)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)